Foto Marina Ruempol

Smaak!
Smaak!
Plein 3a
5251 AS Vlijmen
Tel 073 511 77 95
Fax 073 511 94 10
E-mail:

Algemene informatie over kwaliteits olijfolie

De feiten over olijfolie die u terugvindt op deze pagina zijn afkomstig van de producent van de San Mauro olijfolie.

1. Wat is het verschil tussen groene en zwarte olijven?
Alle olijven zijn eerst groen. Door het rijpingsproces worden ze gaandeweg paars en dan zwart.

2. Hoe worden olijven geplukt?
Traditioneel worden olijven met de hand gepluk met behulp van een harkje. Tegenwoordig wordt ook wel gebruik gemaakt van een machine die aan de stam van de boom schudt. Met de hand geplukte olijven worden opgevangen in netten die onder de bomen worden gespannen.

3. Hoe wordt olijfolie gemaakt?
Door olijven te persen. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van de eeuwenoude persmethode met de molensteen en persmatten. Tegenwoordig wordt echter vaker gebruik gemaakt van de centrifugetechniek.

3. Wanneer is de oogstperiode?
Van half oktober en half januari. Maar de beste olijfolie wordt gemaakt van olijven die tussen half oktober en half november zijn geplukt.

4. Hoeveel olijfolie haal je uit een kilo olijven?
Dat kan variëren van 12 tot 30 liter per 100 kilo olijven

5. Wat bepaalt de kwaliteit van olijfolie?
Goede olijfolie wordt gemaakt van olijven die groeien in goed verzorgde olijfgaarden. Ook bepalend zijn het klimaat, de bodemgesteldheid, de hoogteligging van het terrein, de beplantingswijze, de periode waarin de olijven worden geplukt, de tijd tussen het oogsten en het persen, de temperatuur bij het persen, de bewaartemperatuur en het materiaal waarin de olijfolie wordt bewaard.

6. Wat is de beste olijfolie?
Olijfolie met een lage zuurgraad (tussen 0,2 en 0,5%) en een hoog gehalte polifenolen (400 mg per liter).
Een lage zuurgraad wil zeggen dat het percentage vrije vetzuren in de olijfolie laag is. Dit is een indicator voor de kwaliteit van de olijven op het moment dat ze worden geperst. Als de olijven overrijp, beschadigd of aangetast zijn is de zuurgraad hoger. De zuurgraad van olijfolie kun je niet proeven. Deze kan alleen worden vastgesteld met speciale apparatuur.

Polifenolen geven de olijfolie zowel smaak als voedingswaarde in de vorm van antioxidanten. Een hoog gehalte polifenolen proef je als een lichtbittere en peperige smaak.

7. Hoe weet ik of ik een goede olijfolie koop?
Lees het etiket goed. Hoe meer informatie er op het etiket staat hoe beter. Koop olijfolie in kleine donkere flessen. Licht, lucht en warmte hebben een schadelijke werking.
Flessen zonder etiket of olijfolie uit het vat geven geen enkele zekerheid over de kwaliteit. De kans is groot dat de olie niet vers is en dat de goede bestanddelen uit de olie zijn verdwenen.

8. Wat is echt belangrijke informatie die op het etiket staat?
Jaar en maand van de oogst. Als dit er niet opstaat, weet je niet hoe oud de olijfolie is. De houdbaarheidsdatum die op de fles staat is meestal 2 jaar na de datum waarop de olijfolie is gebotteld. De olijfolie kan echter al veel langer in tanks zijn opgeslagen voordat hij wordt gebotteld.

9. Wat is extravergine olijfolie?
Olijfolie met een zuurgraad die lager is dan 0,8%.

10. Wat betekent koude persing?
Dat de temperatuur tijdens het persen onder de 27 graden blijft. Persen bij een hogere temperatuur levert meer olijfolie op, maar de kwaliteit en de smaak zijn aanzienlijk minder.

11. Hoe weet je waar de olijfolie vandaan komt?
In 2009 is nieuwe Europese wetgeving in werking getreden betreffende etikettering. Het is nu verplicht met een code aan te geven waar de olijven vandaan komen en waar de olijfolie wordt gebotteld. Bijvoorbeeld: IT144RI = Land Italië + aanduiding bottelarij+ de naam van de Provincie RIeti waar de olijven vandaan komen. Ook geeft het DOP stempel op het etiket informatie over de herkomst.

Made in Italy of 100% Italiano zegt niets over de herkomst van de olijven. Deze komen vaak niet uit Italië, maar uit Griekenland of Marokko en worden in Italië geperst, omdat een Italiaans product beter verkoopt. Ook zegt 100% Toscano niets over de herkomst van de olie. Vaak wordt olijfolie uit Zuid- Italië in grote vrachtwagentanks vervoerd naar Ligurie, Toscane of de Sabijnse heuvels waar hij wordt gebotteld, omdat een fles olijfolie met een etiket uit die streken beter verkoopt.

12. Hoe lang kun je olijfolie bewaren?
Olijfolie is lekkerst als hij direct uit de pers komt. Ook zijn de voedingswaarden dan het hoogst. Zowel de kwaliteit als de smaak van olijfolie nemen met de tijd af. Vaak wordt uitgegaan van een houdbaarheidsduur van 2 jaar na de oogst. Daarna is de olie smakeloos of muf en ranzig en is de voedingswaarde gering. Het beste kan olijfolie worden gebruikt binnen een jaar na de oogst. Open flessen kunnen het best binnen 1 a 2 maanden worden gebruikt.

13. Zegt de kleur van de olijfolie iets over de kwaliteit?
Niet altijd. Soms wordt kunstmatig een groene kleur gegeven aan olijfolie door er chlorofyl aan toe te voegen. Hiermee wordt de suggestie gewekt dat het mooie verse olie is. Alleen olijfolie die in de maand oktober-november uit de pers komt heeft een groene kleur. Daarna wordt de kleur van de olijfolie geleidelijk aan geler. Dit is een natuurlijk proces.

14. Hoe moet je olijfolie bewaren?
In gesloten donkere glazen flessen op een temperatuur tussen 12 en 18 graden.